Friday, 31 March 2017

7 Punca Jerawat Batu dan Cara Merawatnya

Kamu ada masalah jerawat yang teruk? Dah cuba pelbagai produk pun masih tak berkesan? Stop! Sebelum kamu terus merosakkan wajah kamu dengan bereksperimen, Kak Sue minta kamu Stop sekejap. Lihat dan kaji apakah puncanya  mendapat jerawat yang sangat teruk. Dah tau puncanya, baru lah kamu boleh mulakan langkah-langkah untuk merawat pulak. Jom kita baca apakah penyebab munculnya jerawat yang menjengkelkan itu.

Punca Jerawat

Di antara banyak bahagian kulit di seluruh badan kita, bahagian wajah la yang paling kerap dan selalu munculnya jerawat, keduanya bahagian belakang badan.
Antara punca-punca atau perkara yang menyebabkan munculnya jerawat adalah:

1) Hormon

Perubahan hormon dalam badan boleh menyebabkan munculnya jerawat. Sebab itu biasa bagi perempuan, time nak period je atau selepas period, berderet-deret jerawat muncul kan.

2) Kulit Berminyak


Kulit jenis berminyak membuatkan habuk dan debu mudah melekat pada kulit. Bila dah banyak debu melekat, pori-pori kulit mudah dan selalu tersumbat. Bila dah tersumbat, maka kulit pun jadi radang sebab bahan toksik atau kumuhan tak dapat dikeluarkan. Pori-pori kita sebenarnya salah satu saluran untuk badan kita buang bahan-bahan toksik dari badan ye selain melalui bawah.

3) Pori-pori Besar


Ada sesetengah orang mempunyai pori-pori yang besar. Jadinya mudah berlaku sumbatan. Seterusnya muncul la jerawat.

4) Tidak Menjaga Kebersihan

Sangat penting ye untuk jaga kebersihan kulit terutama wajah. Biasa lelaki yang selalu abaikan penjagaan wajah. Sebab itu biasa nya kalau jenis jerawat batu, kaum lelaki lebih ramai. Selain amalkan mencuci wajah dengan pencuci yang sesuai, tangan kita dan apa jua yang kita gunakan untuk menyentuh wajah kita hendaklah bersih dan bebas dari bahan pencemar.

5) Gaya Pemakanan Yang Tidak Sihat

Pemakanan juga faktor yang penting yang menyumbang kepada munculnya cik-cik jerawat ini. Makanan berminyak dan merokok boleh menyebabkan hormon tidak stabil dan pengumpulan bahan toksik dalam badan. Bila terlalu banyak bahan toksik dalam badan, ia akan diterjemahkan ke permukaan kulit sebagai jerawat.

6) Stress

Bila kita stress, hormon dalam badan kita pun akan ikut jadi stress. Hasilnya hormon jadi tak seimbang. Bila hormon tak seimbang, jerawat pun muncul.

7) Make up

Dah la make up tebal, lepas tu tak cuci bersih-bersih pula. Esoknya tambah lagi make up setepek. Haaa.. memang jerawat batu la jawabnya.


So sekarang dah tau kan perkara-perkara atau punca-punca yang boleh menyebabkan jerawat dan kerosakan wajah? Bila dah tahu senang nak atasinya.
Kena elakkan makanan berminyak, jaga kebersihan dan elakkan penggunaan make up yang tebal.

Ini jika jerawat kamu setakat beberapa ketul. Jika kulit kamu rosak, jerawat dah berbatu-batu, maka kamu perlukan proses rawatan yang lebih intensif dan berkesan. Kamu perlu merawat jerawat bukan setakat dari luaran malah dari dalaman. Sel-sel kulit yang telah rosak itu perlu disingkirkan dan diganti dengan sel-sel baru.

Apakah rawatan yang kamu perlukan?
Untuk merawat secara dalaman, tentulah kak sue suggest kamu ambil supplement Shaklee ini.

Baca sini untuk info lanjut untuk
  set kulit Shaklee.

Jom tengok apa kata mereka yang telah menggunakan produk Shaklee dan bebas dari mimpi ngeri akibat jerawat dan masalah kulit.
Kalau kamu nak hentikan penderitaan kamu akibat jerawat berbatu-batu itu, segera hubungi Kak Sue dan dapatkan set rawatan jerawat dari Shaklee.

(ID 930065)
Whatsapp / Telegram : 019-2882244
Email: n_su2008@ymail.com
COD : 
1) Melaka - MITC, Tesco Cheng, Ayer Keroh Height, Batu Berendam
2) Pasir Gudang - Tmn Scientex, Tmn Mawar, Tmn Cendana, Tmn Kota Masai, Tmn Pasir Putih
Pos : Seluruh Malaysia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...